Akciğer kanseri teşhisi için ilk ve en önemli şey hastanın doktora anlattıklarıdır: ne tür yakınmaları olduğu (öksürük, ağrı, halsizlik, zayıflama, ağızdan kan gelmesi, ses kısılması, nefes darlığı ve benzeri), sigara içip içmediği, akrabalarında akciğer kanseri olup olmadığı, ane veya babada herhangi bir kanser olup olmadığı gibi.
Muayene: Akciğer kanseri direkt olarak muayene bulgusu vermeyebilir. Ancak, hastalık yayılmış yani metastaz yapmış ise yayılmanın olduğu bölgelerde muayene ile bulgular saptanabilir. Örneğin boyun bölgesinde lenf bezi büyümesi, kaburgalarda ağrı, kolda his kaybı veya göz kapağında düşme gibi.
Radyolojik İncelemeler – Filmler
Akciğer Bilgisayarlı Tomografisi: Bir veya birkaç milimetre aralıklarla tüm akciğer ve göğüs boşluğunun taranması yöntemidir. Akciğer kanseri teşhisinde en sık kullandığımız yöntemlerin başında gelir.
Gerekli durumlarda aşağıdaki teşhis yöntemlerinden bazen bir tanesi bazen hepsi teşhis amacıyla kullanılabilir.
PET – CT
Bu görüntüleme yönteminde tomografide akciğerde tespit edilmiş olan kitlenin veya nodülün kanser mi yoksa iyi huylu bir hastalık mı olduğu ayırt edilir. Ayrıca vücudun diğer bölgelerinde yayılma olup olmadığı da PET-CT tarafından tespit edilir.
Bronkoskopi
Hava yollarımız içerisinin ışıklı bir sistem ile görüntülenmesidir. Tümör bronş içerisinde ise bundan biyopsi almak da mümkündür. Riskleri son derece az olan ve çok yaygın olarak kullanılan bir tanı yöntemidir.
Akciğer kanserinde bronkoskopi videomuzu izlemek için tıklayınız.
İğne Biyopsisi
Bazı durumlarda akciğerdeki kitlenin diğer yöntemlerle teşhis edilmesi mümkün olmayabilir. Bu durumda tomografi altında görüntü alınarak kitle içerisine bir iğne ile girip kitleden biyopsi alınır.
Mediastinoskopi
Akciğer kanserinin lenf bezlerine yayılıp yayılmadığını anlamak için kullanılan endoskopik yöntemdir. Genel anestezi altında bir endoskop yardımı ile lenf bezlerinden biyopsi alınır. İşlem yaklaşık olarak 45 dakika sürer.
Video-Torakoskopi
Video-Torakosopi Göğüs boşluğu içerine ilerletien bir kamera ile alınan görüntüler yardımıyla şüpheli bölgeden biyopsi alınması işlemidir.
Video-Torakoskopi genel anestezi veya lokal anestezi altında uygulanır. İşlemden sonra genellikle 1 gece hastanede kalış uygun olur.
Video-Torakoskopi sırasında alınan doku örneği patoloji incelemesine gönderilir. Ameliyat sırasında yapılan patoloji incelemesine frozen inceleme adı verilir. Bu inceleme ile alınan örnekte kanser olduğu tespit edilirse bu esnada tedavi edici operasyon da gerçekleştirilebilir.
I have found that this site is very informative, interesting and very well written. keep up the nice high quality writing. Akciğerde Nodül
YanıtlaSil