Admin Admin Author
Title: Akciğer Kanseri Yaşam Süresi
Author: Admin
Rating 5 of 5 Des:
Akciğer Kanseri Yaşam Süresi Akciğer kanseri yaşam süresi,  akciğer kanserinde yapılan tedavilerle hastaların yaşam süresi uzatılmaya çal...

Akciğer Kanseri Yaşam Süresi

Akciğer kanseri yaşam süresi, akciğer kanserinde yapılan tedavilerle hastaların yaşam süresi uzatılmaya çalışılmakta, yaşam kaliteleri arttırılmaktadır. Akciğer kanseri hastalarında farklı tedavi yolları bulunmaktadır. Bunlar radyasyon tedavisi, kemoterapi ve cerrahi yöntemle kanserli böl
genin alınması yoluyla uygulanır. İlerleyen safhada hastaları en fazla etkileyen unsur ağrılardır. Bu ağrılar hastaların yaşam kalitesini etkileyen, en önemli unsurlardan biridir. Hastaların tümörlerine ve oluşan metastazlara müdahale edilemediği durumlarda, uygulanacak olan etkili bir ağrı tedavisi, yaşam kalitelerini arttırmakta, kişi kendini daha iyi hissetmektedir. Kişilerin artık bu hastalıktan dolayı duydukları ağrılardan korkmamaları gerekir.

Hastaların yapılan tıbbi tedaviler sonrasında, yaşamlarında bazı değişiklikler yaparak, yaşam sürelerini uzatmaya yardımcı olması gerekir. Hastalığın teşhisi ile başlayan, yoğun endişe ve korkular hastalar tarafından yaşamın dönüm noktası olarak görülmekte, uygulanan tedaviler sonrasında bile kendilerini kötü hissetmektedirler. Kendilerini çaresiz, bitkin hissetmeleri, psikolojik açıdan yaşamlarının süresine etki etmektedir. Hastalığın ilerlemesine, yeniden nüksetmesine karşı oldukça hassas davranmaktadırlar. Bu sebeple rehabilitasyon programlarına katılarak, alınması gereken tedbirleri uygulamaları gerekir.
Akciğer kanserinde yaşam nasıl uzatılabilir?
  • Sigara içmeyi bırakmak: Kişilerin bu hastalığa yakalanmış olması ve uygulanan tedavi sonrasında, buna neden olan sigara kullanımını bırakması gerekir. Nasıl olsa hastalığa yakalandım demeden, uygulanan tedavinin etkisini devam ettirmelidir. Yani hastalığın yeniden nüksetmesini, akciğerlerin fonksiyonunu yerine getirmesini sağlamak ve komplikasyonları önlemek için sigara içilmesi terk edilmelidir. Hastalığa yakalanmadan önce sigara içenler, kendilerini bu konuda her zaman suçlarlar. Ancak sigara içen hiç kimse, bu hastalığa yakalanmayı hak etmemiştir. Bu yüzden en azından tedavi sonrasında sigarayı bırakarak, olumsuz etkilerinden korunma tercih edilmelidir.
  • Solunum jimnastiği programları: Özellikle cerrahi yöntem uygulanarak tedavi uygulanan hastaların rehabilitasyonu için, nefes terapisi oldukça önemlidir. Hastaların akciğerlerinin havalanması ve kanlarının oksijenle dolması için, bunun önemi büyüktür. Psikolojik açıdan kendilerini iyi hissetmesi, bedenin verimliliği açısından nefes terapilerinin ihmal edilmemesi gerekir. Hastaların ağrılarının giderilmesinde bile büyük rolü olan terapilerin, hastaların yaşamlarına katkısı bulunmaktadır. Akciğer dokusunda meydana gelen kayıplar, nefes almakta oluşan engeller sınırlı da olsa böyle giderilebilir.
  • Akciğer iltihabına karşı ön tedbir alınması: Hastaların önemli kısmında daha önce geçirmiş olduğu kronik bronşit hastalığı, bronşlara zarar vermiştir. Bu yüzden gelişebilecek akut akciğer iltihabına karşı tedbir alınması faydalı olacaktır. Bronşların genişletilmesi için ilaçların kullanımı, buhar kullanımı hastaların rahat bir yaşam sürmesini sağlayacaktır.
  • Beslenme: Hastaların beslenme konusu oldukça önemlidir. Çünkü hastalığın ve uygulanan tedavilerin etkisiyle iştahsızlık yaşadıkları bilinir. Buna bağlı olarak sürekli kilo kayıpları yaşarlar. Dengeli ve sağlıklı bir beslenme hastanın sağlığını olumlu etkiler, yaşam kalitesini arttırır ve daha önemlisi yaşam süresinin uzamasına katkı sağlar. Hastalara gerektiğinde yüksek kalorisi olan ek gıdalar  verilmelidir. Hiç bir zaman diyet programları uygulanmamalıdır. Özellikle bir yiyecek grubunu yasaklayan diyetler oldukça sakıncalıdır.

About Author

Advertisement

Yorum Gönder

 
Top