Admin Admin Author
Title: Sigara İçmeyenler Akciğer Kanseri olur mu ?
Author: Admin
Rating 5 of 5 Des:
Sigara içmeyen kişilerde de akciğer kanser olma olasılığı var mıdır? Sigara içene nazaran içmeyen % 5 oranındadır. Akciğer kanserinin be...
Sigara içmeyen kişilerde de akciğer kanser olma olasılığı var mıdır?
Sigara içmeyen kişilerde de akciğer kanser olma olasılığı var mıdır?

Sigara içene nazaran içmeyen % 5 oranındadır. Akciğer kanserinin belli tipleri vardır. Sigarayla ilgisi olmayan tipler de vardır. Asbest denen tozlarla uğraşan kişiler, çeşitli kimyasal maddelerle çalışılanlar, maden işçileri, boya sanayide çalışanlar, gemi sanayide çalışanlar, marangoz ve cila işinde çalışanlar kanser risk grubu içindedirler. Bu işlerde hava kirliliği olduğu için tamamen kansorejen vardır. Bunun için, sigara içmeyen bir kişi buralarda çalışıyorsa da kanser olma riski vardır. Özellikle maden işçileri bununla fazlasıyla karışı karşıya kalırlar. Bu meslek sahiplerinin çalışanlara çok iyi bir hijyen ortamı sağlaması gerekir.

Fakat risk faktörleri olduğu için yinede bizler hastaya sigara içip içmediğini ve ne kadar zamandır içtiğini sormak zorundayız. Risk faktörleri artıkça kanser riski

artar. Hem maden işçisi hem de sigara içiyorsa akciğer kanseri olmaması mümkün değildir. Eğer ki kanser olmadı diyelim, bir maden işçisinin kaçınılmaz hastalıkları arasında akciğer zarında kalınlaşmalar, kireçlenmeler, akciğer yetmezliği ve koah ‘ın olduğu ve maden işçisinin genç yaşta kaybedildiği görülmüştür.

Akciğer hastalıkların da bazen akciğer naklinden başka bir çare olmayan akciğer hasarları da meydana gelebilmektedir.

Risk faktörleri nelerdir?

Risk faktörlerini bir halka olarak ele alalım. 1. halka sigara, 2.halka meslek, 3. halka genetik-kalıtım, 4. halka şeker hastalığı, 5. halka beslenme bozuklukları ve 6. halka alkol. Bu halkaların zincir yaptığını düşünelim. Bu zincirin akciğer kanseri olduğunu düşünelim. Burada bilinmeyen 2 önemli problem var hangimiz de kaç halkanın birleşmesiyle akciğer kanseri ortaya çıkar ve hangimiz de hangi halkanın çıkması bu hastalığa yol açar bilinmiyor. İşte bu yüzden bize düşen görev halkalar ve zincir teorisinden gidersek halkaları azaltmak. Yapabildiğimiz kadar halka azaltmalı ve zinciri oluşturmamalıyız. Böylece hastalık oluşmaz. Koruyucu hekimlikteki formül bu kadar basittir.

Akciğer kanserin de en önemli halka sigara, 2.halka mesleki faktörler, 3. halka çevre kirliliği, 4. halka ise genetik. Genetik halkasını düzeltemeyiz ama çevre kirliliği düzeltilirse o zaman kaldı 2 halka. 1 sigara 2 meslek. Meslekle ilgili eğer tedbirler alınırsa herkes hijyene uyar maskelerle, marangozhanede, maden de çalışırsa mesleki halkada olmaz. Kaldı geriye sigara. Elimize sigara almadığımız takdirde sigara halkasıda olmayacak. İşte kanserin en önemli mücadelesi budur.

Risk grubunda olmayanlar bunları yapmayanlardır. Bu halkalara sahip olmayanları ayrı bir grupta risk grubunda olanları ayrı bir grupta tutmamız lazım. Çünkü normalde akciğer kanseri ve akciğer hastalıkları belirtileri 3-4 tanedir.

About Author

Advertisement

Yorum Gönder

 
Top